Slik kan du bli kvitt tennisalbue

Linda Therese Stadeløkken

Ordet «tennisalbue» kan skape forvirring hos noen. Det høres ut som en idrettsskade, men i de fleste tilfeller kommer det av noe helt annet en tennis.

Vi gir deg noen gode tips for hvordan du kan bli kvitt tennisalbue, men anbefaler at du oppsøker en kiropraktor dersom smertene ikke forsvinner innen relativt kort tid. Husk uansett på at du skal ta smertene på alvor.

Hva er tennisalbue

Tennisalbue er smerter på utsiden av albuen. Denne smerten kan bli kronisk, og i mange tilfeller er det utrolig vanskelig å bli kvitt smerten/plagen. Det er derfor viktig å ta grep med en gang man skulle kjenne noen symptomer. På fagspråket omtales tennisalbue for «Lateral epikondylitt». Det dreier seg om smerter som kan komme av både akutt overbelastning og langvarig overbelastning.

Påvirker hverdagen i stor grad

Denne smerten kan være utrolig plagsom, og den kan påvirke det daglige livet. Det er en smerte som ofte føles nærmest konstant. Det kan også være vanskelig å gjøre ting man ellers gjør hver eneste dag. Det kan også bli problematisk å utføre oppgaver på jobb. Husk at det er viktig å ikke fortsette å overbelaste armen du har vondt i.

Si ifra

Dersom du mistenker at du har tennisalbue og allerede kjenner på at det er vanskelig på jobb, bør du si ifra med en gang. Det å få forståelse på jobb kan gjøre en stor forskjell for trivselen din i en slik situasjon. Det finnes også muligheter for å tilrettelegge, slik at du får det bedre i perioden du sliter med tennisalbue. Det er bedre å si ifra så fort som mulig, enn å vente. Mange tenker kanskje at de skal se an om smertene eventuelt blir verre, eller bedre, men det er mye bedre å få ting tilrettelagt først som sist. Ikke vær redd for å si ifra.

Støttebandasje

I noen tilfeller kan det hjelpe å bruke støttebandasje. Da er det også trolig lettere å bli minnet på at man ikke skal bruke armen til veldig belastende oppgaver. Kombinasjonen mellom mye uttøying og støttebandasje er til stor hjelp for mange. Dette vil nok neppe føre til at du blir kvitt smertene, men det kan lindre og hjelpe. Det finnes spesialtilpassede støttebandasjer for smerter i albuen.

Is

Hvis det akkurat har begynt å gjøre vondt kan man bruke en ispose for å lindre smertene. Husk at du ikke skal legge isposen direkte på huden, men han et håndkle mellom. La isposen ligge på i cirka 20 minutter, før du tar en lengre pause. Forhåpentligvis kan dette dempe smertene noe.

Tøyning er viktig

Behandling av tennisalbue kan være en kombinasjon av mye. Tøyning er noe av det viktigste. Det finnes ulike ting man kan prøve, det viktigste er å ikke gjøre noe som gjør vondt – som forverrer situasjonen. En av de kanskje enkleste øvelsene man kan gjøre er å bevege håndflaten opp og ned. Hold armen strakt ut, og beveg håndflaten sakte opp og ned. Da skal du kjenne det strekker på en behagelig måte. Etter hvert kan du bruke den andre hånda til å strekke litt ekstra – men vær forsiktig og ta det rolig. Gjenta øvelsene ofte.

kiropraktor ved tennisalbue

Mange fysioterapeuter og kiropraktorer råder deg også til å trene opp armen. Selvfølgelig med enkle øvelser som ikke gjør vondt. Her kan det være lurt å få eksperthjelp. Trener du allerede på et treningssenter, er det muligheter for å få noen råd her, slik at du kan komme i gang. Det beste vil være å bestille en time hos for eksempel kiropraktor, slik at de kan hjelpe deg med hele prosessen. Deres mål er at du skal bli helt frisk – altså strekker de seg langt.

Videre behandling av tennisalbue

Det er viktig å kontakte noen som kan hjelpe deg. Mange tar en tur til fastlegen sin først. Har smerten begynt å plage deg på daglig basis, kan det være lurt å bestille en time hos kiropraktor så fort som mulig. På internett søker mange etter «tennisalbue behandling», dette fordi de ønsker å bli bedre fort og de vil helst ha en «enkel utvei». Som nevnt er det mange ting man kan prøve selv, som vil hjelpe til en viss grad. Likevel er det viktig å få hjelp av de som virkelig kan og forstår slike smerter.

 

En kiropraktor vil også være en god samtalepartner. Store smerter kan gjøre mye med humøret, derfor er det viktig å ha noen å snakke med. Går du til en kiropraktor får du ikke bare behandling, men også utrolig mye forståelse og medfølelse. Fagfolk vet hvor plagsom denne smerten faktisk er.

 

Videre vil kiropraktoren finne beste behandling for akkurat deg. Blant annet vil du kunne få tips til hva slags smertelindrende medisiner og kremer du kan prøve. Dette vil være god hjelp frem til du blir frisk.

 

Noen velger etter hvert en laserbehandling, fordi smertene ikke ser ut til å gi slipp. Denne typen laserbehandling har vist seg å være effektiv ved svært mange tilfeller. En kiropraktor vil kunne gi deg råd om dette er veien å gå for deg, eller om det er bedre å prøve en annen for for behandling.

 

Behandleren vet best, og vil gi deg råd tilpasset akkurat deg og din situasjon. Det kan hende kiropraktoren mener at massasje vil kunne hjelpe deg langt på vei, eller at det i ditt tilfelle handler om å trene riktig. Da vil du få mange gode øvelser, og oppfølging hele veien. Du kan også få tips til hvordan du skal legge opp ting på jobben, og hvilke tiltak som kan gjøres der. Det viktigste for behandleren, er at du blir fornøyd med resultatet. At du blir så frisk som mulig.

Finn behandleren som passer deg og ditt behov

Det finnes mange kiropraktorer som er klare til å ta deg imot, og som ønsker å hjelpe deg med plagen din. På vår side kan du enkelt søke opp ulike helsetjenester, og dermed finne stedet som er best. Vi gir deg navn på behandlere basert på område, pris og fasiliteter.

Les flere artikler om kiropraktor

Alt om hekseskudd

Hekseskudd kan være utrolig smertefullt i tillegg til at det kan påvirke hverdagen i stor grad. Hekseskudd blir også omtalt som lumbago. Dette er det du trenger å vite om tilstanden/lidelsen.

Les mer