Silikonpupper: Dette bør du vite

Linda Therese Stadeløkken

Det er ikke til å skyve under en stol at jenter i dag vil ha silikonpupper. Det at silikonimplantater både er lett tilgjengelig og stadig blir mer gunstig i pris gjør at mange velger å investere i silikonbryster.

Brystforstørrelse

Legevitenskapen har gitt kvinner muligheten til å kunne fikse på bryster de ikke er fornøyde med, både i form av brystreduksjon, brystløft, brystrekonstruksjon og brystforstørrelse i form av silikonpupper. For mange er det er sterkt ønske om å få større bryster som gjør at man velger silikonimplantater. Variasjonene er store og man kan velge å legge inn silikon utenpå brystmuskulaturen eller å legge det inn under brystmuskulaturen.

Brystforstørrelse med implantater kalles som regel «silikonpupper» fordi implantatene man bruker stort sett er laget av silikon. Små bryster er enten noe man er født med eller det kan hende at brystene er blitt mindre, mer slappe og hengete etter fødsel og amming. Alder er også en avgjørende faktor og mange ønsker spesielt et brystløft etter at brystene har begynt å henge. Det er flere muligheter å velge i enten man ønsker et implantat av silikon, saltvann eller av kroppens eget fett.

Naturlige bryster med silikon

Mange har fordommer mot silikonpupper og brystimplantater fordi mange forbinder dette med overdrevent store bryster. For noen er det ønskelig med store silikonpupper, men de fleste bestreber seg på at innleggene skal se naturlig ut og passe til kroppens naturlige former.

Risiko med silikonpupper og hva det faktisk koster

Hva bør du passe på når du skal ut å shoppe nye pupper?
Først og fremst bør du tenke på å undersøke kvalitet, omdømme og pris. Det er utallige klinikker i Norge og i utlandet som tilbyr silikonoperasjoner. I Tyskland og England koster et slikt inngrep dobbelt så mye som i Polen og Belgia. Prisnivået i Norge ligger midt på treet. Silikonpuppeprisen i Norge ligger på mellom 25.000 og 30.000 kroner.
Risikofaktorer ved operasjon i utlandet
Dersom du vurderer å la deg operere i utlandet bør du ta en seriøs sjekk rundt klinikkene som tilbyr slike operasjoner. I Europa generelt er det mindre risiko for alvorlige bakterieinfeksjoner som følge av sykehusbakterier enn i land utenfor Europa, men allikevel mener mange leger at det er overveiende fare for å pådra seg slike uønskede bakterier også på sykehus i Europa. Risikoen for antibiotikaresistente bakterier er et stadig økende problem i Europa og er vanskelig om ikke umulig å behandle med penicillin og vanlig antibiotika.

 

 

I utlandet er det som regel en helt annen bakterieflora enn den vi har her i Norge og øker risikoen for andre typer infeksjoner.

Dersom du velger å få utført plastisk kirurgi i et annet land er det ikke alltid enkelt å vite ha som inngår i prisen man må betale, både i forhold til selve operasjonen og i oppfølgingen etter operasjon.  Ved eventuelle komplikasjoner vil det kunne oppstå problemer i forhold til ansvar og korreksjoner som følge av operasjonen. Det kan oppstå språkvansker som gjør det vanskelig å få svar og informasjon på det man lurer på og det er alltid en risiko for konflikter i forhold til kostnader ved en eventuell re-operasjon dersom noe går galt.
Samtidig vil det være helt avgjørende hva reiseforsikringen din dekker. Det er ikke sikkert at en reiseforsikring omfatter ekstrakostnader ved behov for behandling på sykehus eller hjemtransport til Norge.
Samtidig er det verdt å legge seg på minne at det alltid er en økt risiko for blodpropp ved lengre flyreiser. Et inngrep som varer mer en tre timer vil gi langt større fare for blodpropp i forbindelse med flyreiser enn mindre inngrep. Risikoen vil være tilstede inntil fire uker etter operasjon.

En annen risikofaktor som er blitt belyst i media den seneste tiden er bruk av medikamenter under operasjon. I Mange land er det oppdaget at det brukes falske medikamenter ved blant annet anestesi som er produsert i land som Kina og India. Slike falske legemidler videreselges til land i hele verden og man vet om dødelige utfall av operasjoner der slike medikamenter er benyttet.

Risikofaktorer og komplikasjoner ved brystforstørrelse

Det vil alltid medføre en viss risiko uansett hva slags operasjon man skal igjennom. I forbindelse med en brystforstørrelse vil det være visse spesifikke risikofaktorer som bivirkninger og andre komplikasjoner tilknyttet inngrepet.  En risiko kan være at silikonimplantatet kapsler seg. Det vil si at bindevevet som bygges rundt implantatet blir hard og drar seg sammen. Silikonbrystet vil da klemmes sammen som en liten ball og tilstanden kan være smertefull. Mellom 0,3 og 5 prosent av pasienter med silikonimplantater opplever en slik forkapsling. For å få bukt med problemet må man igjennom en ny operasjon der man enten skifter ut implantatet, endrer implantatets posisjon eller kjærer gjennom kapselen rundt implantatet. En annen komplikasjon er at det oppstår en rippling. Det permanente ujevnheter, groper eller bølgeform i brysthulen. Dette kan skje dersom implantatet har krøllet seg, sunket sammen eller lagt seg i hudlommen sin slik at overflaten drar i kapselen av arrvev som igjen drar i huden. For å unngå et slikt problem er det viktig at det finnes nok vev mellom implantatet og huden samtidig som man bør begrense implantatets størrelse. En slik tilstand skjer oftest med kvinner som har lite brystvev fra før.

Risiko med silikonpupper og hva det faktisk koster

Det er alltid en risiko å tenke på ved operasjon.

 

Arr en også en konsekvens av et silikon- eller brystoperasjon. Ofte er arrene små og vil skape lite problemer, men i enkelte tilfeller kan arrene ble langt mer sjenerende enn du hadde tenkt deg og det må eventuelt en korrigerende behandling til. Derfor råder alltid legene deg om å være svært nøye med hvordan du tar vare på arrene dine.

I noen tilfeller blir området rundt silikonimplantatet infisert. Dette kan skje hvor som helst og vanligvis vil en slik infeksjon skje i løpet av den første uken etter operasjon. Risikoen vil da være at implantatet må tas ut inntil infeksjonen er leget, før det kan settes inn et nytt implantat. Dette kan ta mellom fire til seks måneder.

Noen kvinner opplever at følelsen i brystvorten reduseres etter en brystoperasjon. I de fleste tilfeller vil følelsen vende tilbake innen to år, men for enkelte blir følelsesløsheten permanent etter et slikt inngrep.

Et brystimplantat kan lekke eller briste i noen få tilfeller. Det kan oppstå som følge av en ulykke eller en situasjon der implantatet er blitt utsatt for kraftig påkjenning. Dersom et slikt implantat går i stykker vil som regel produsenten av brystimplantatet erstatte implantatet med et nytt kostnadsfritt.
Dersom et saltvannsimplantat brister vil saltvannet absorberes av kroppen og komme ut gjennom kroppens normale systemer. I et silikonimplantat som brister vil silikongeleen enten bli værende i implantatet, eller det vil lekke ut i bindevevet.
Etter at man har fått silikonpupper eller andre brystforstørrende implantater kan det være vanskelig å gjennomføre en mammografi. Derfor er det viktig at du informerer rette helsepersonell om dine implantater.  De aller fleste kvinner vil fortsatt være i stand til å amme etter fødsel og implantatet har liten eller ingen bivirkning i forhold til graviditet og amming.

Dette koster silikonpupper

Det er vel verdt å sjekke silikonprisen før man setter i gang å bestille time til konsultasjon. Klinikkene opererer med store prisforskjeller og løfter om garanti og kvalitet. Bruk nettet godt og sjekk hva tidligere pasienter har for slags erfaring med de forskjellige klinikkene. Få pris og informasjon fra samtlige aktører før du bestemmer deg om hvem som skal få lov til å skjære i deg. Det er ikke alltid at høy pris gir god kvalitet og lav pris gir dårligere behandling. Men her har du en jobb å gjøre for å forsikre deg om at du velger alternativet som passer best for deg, din helse og din lommebok.

Brystløft med brystforstørrelse og runde implantater koster fra

Brystløft fra kroner

Brystløft med brystforstørrelse og anatomiske(dråpeformede) implantater

Brystforstørrelse

Brystløft med eget fett fra kroner

Fjerning av brystimplantater koster

Fjerning av implantater med kapsling ligger på en pris mellom

Silikon med forskjellig form

Når man skal velge form på de nye puppene sine velger de fleste runde silikonproteser. Men nå er det også en del som har begynt å velde de dråpeformede implantatene som får brystene til å få en langt mer naturlig look. De dråpeformede protesene blir også kalt anatomiske implantater og ble først og fremst utviklet for kvinner som ønsket en brystrekonstruksjon der tanken var å kunne forme et bryst som så mest mulg naturtro ut. Mange tenker derfor at de vil få et mer naturlig resultat ved å velge denne typen.

Det er imidlertid flere faktorer som spiller inn på hvilken type plastikkirurgen vil anbefale deg, blant annet hvor mye brystvev du har. Kvinne som er slanke og i utgangspunktet har lite brystvev kan en rund protese skape en tydelig kant på utsiden av brystet og der hvor brystet starter. Dette vil virke sjenerende og vil ikke gi et godt resultat. For disse kvinnene vil det være et bedre alternativ med en dråpeformet protese som er smalere øverst slik at man får en penere overgang og brystene vil se langt mer naturlige ut. For kvinner med mye brystvev kan runde proteser se naturlig ut og være like flott som dråpeformede implantater.

Hvordan velger jeg riktig størrelse?

Silikonproteser kommer i mange forskjellige størrelser. Når du går til legen som skal utføre det kirurgiske inngrepet vil han snakke med deg om hva han synes om bryststørrelse og passform samtidig som du vil kunne få forklart hva det er du ser for deg. Noen kvinner føler at brystene har begynt å henge litt og ønsker samtidig et løft av brystene. Noen er kanskje fornøyd med størrelsen og ønsker kun et brystløft.

For å finne ut hvilken type protese og hvilken passform som er best for deg vil legen som skal operere deg forklare og vise deg hva han mener passer best. Det kan være lurt å lytte til en fagperson som har jobbet med slike operasjoner lenge og som allerede har fått utallige tilbakemeldinger fra tidligere pasienter. Det du helt sikkert ønsker er at du skal se bra ut. Og for at du skal se bra ut bør du tenke på hva som både ser naturlig ut på din kropp og hvilken bryststørrelse som både vil se bra ut men også føles bra for deg og ryggen din.

Tenk nøye gjennom valget ditt

Dessverre er det alt for mange kvinner som har ønsket seg store silikonpupper, men som senere har slitt med ryggproblemer etter operasjon. Vi har et uttrykk som heter «less is more», og kanskje er det lurt å ha det i bakhodet når silikonpupper skal velges slik at de ikke blir til «en tung bør å bære».

Les flere tekster om plastisk kirurgi 

Kosmetisk kirurgi

Kosmetisk behandlinger aksepteres stadig av flere - både kvinner og menn. Hemmes du kanskje av komplekser? Kanskje alderen synes mer enn du føler deg? Eller drømmer du om et bedre utseende – om drømmekroppen? Bli kvitt dine komplekser med...

read more

Hva er brokk? Slik kan du bli kvitt det

Hva er brokk? Brokk, eller hernie, er veldig vanlig og kan både være smertefritt eller smertefullt. I noen tilfeller – farlig. Derfor er det viktig at å kunne om ulike typer brokk og hvorfor du bør vurdere brokkoperasjon. Hva er brokk? Et brokk...

read more

Plastisk kirurgi – vurderer du en behandling?

Hemmes du av komplekser? Mange har vært gjennom fødsel, lidelser, brannskader eller sykdom som har satt et varig preg på utseende og funksjon. Nå kan du rekonstruere problemområdet med plastisk kirurgi. Hva er plastikk eller plastisk kirurgi?...

read more