Problemer med stiv nakke? Få med deg dette

Hilde-Marie Guran Frantzen

Stiv nakke påvirker livskvaliteten på en nesten uforklarlig måte. Alle som har opplevd det å ha stiv nakke, vet hvor ille det er. Hvis du er en av de som sliter med dette, burde du fortsette å lese. Du får råd, tips og kanskje en oppfordring.

Vondt i nakken

Noen ganger kan man få vondt i nakken uten at man egentlig vet akkurat hva som er problemet. Det kan for eksempel være stiv nakke, med ukjent årsak. Det er ikke lett for mennesker uten kunnskap om emnet, å vite akkurat hva som er feilen. Har man vondt i nakken, kan man også oppleve andre plager. Noen får hodepine, noen blir kvalme, og noen føler seg helt ute. Hvis du ofte føler deg stiv i nakken, kan det være lurt å gjøre noe med saken. Ikke bare «vente» på at det skal gå over. Det finnes blant annet noen øvelser man kan teste ut.

Øvelser for stiv nakke

Det finnes en hel del øvelser for stiv nakke – heldigvis. Trening vil kunne forebygge. Sterkere og bedre muskler, gjør at man får mindre smerter. Trening kan også løsne opp. Dersom du trener på et treningssenter, kan du gjerne spørre om hjelp. De som jobber på senteret vil ha en god del kunnskap om hvordan man kan trene for å passe på nakken sin. Spør om veiledning og oppfølging!

 

 

problemer med stiv nakke? en kiropraktor kan hjelpe

Et lignende eksempel

Denne øvelsen kan du godt prøve (vær forsiktig, stopp hvis det gjør vondt): Velg hvilken side du skal begynne med. For eksempel venstre side. Ha da venstre arm inntil kroppen (hengende ned langs siden). Tipp/beveg så hodet forsiktig til motsatt side/skulder. Legg armen som er ledig forsiktig på hodet for å strekke litt ekstra på nakken. Hold i 30 sekunder og bytt side. Gjenta gjerne øvelsen et par ganger.

Noen andre tips

I tillegg til at man kan prøve noen øvelser, er det andre ting man selv kan gjøre dersom man har problemer med vond nakke.

Her er tre tips:

  1. Sett av tid til bevegelse. Aktivitet kan bidra til å løse opp stiv nakke. Ta deg en gåtur. Beveg litt ekstra på deg. Gjør det jevnlig.
  2. Unngå stress. Stress gjør alt verre, og spesielt slike smerter. Finn ut hvordan hverdagen din kan bestå av mindre stress.
  3. Masser deg selv. Ikke hvis det gjør vondt, men prøv å masser deg selv litt forsiktig. Dette kan løse opp.
En plage andre ikke ser

Noe av det som kan være ekstra slitsomt med å ha stiv nakke, er at det er en plage og en smerte andre ikke ser. Det er ingen som skjønner akkurat hvor mye det påvirker deg og din hverdag. Vi mennesker er skapt på den måten at vi trenger forståelse, alt blir mye verre når man føler seg alene om et problem. Minn deg selv på at det finnes mange som sliter med stiv nakke. Du er ikke alene, og det finnes gode tiltak.

På jobben

Stiv nakke kan gjøre mye med jobbsituasjonen din. Det kan derfor være lurt å ta en prat med sjefen hvis problemet er stort. Forståelse er viktig. Kanskje sjefen kan hjelpe deg med noe som gjør ting litt lettere? Ofte kommer smerter i ledd og muskler av at vi sitter eller jobber feil. Dersom du har en kontorjobb, burde du ta en vurdering av om dette kan ha noe med saken å gjøre. Hev-senk-bord, en bedre stol, hyppige gåpauser osv. er ulike ting man kan teste i samarbeid med arbeidsplassen. Kanskje kan du legge inn noen ekstra pauser i løpet av dagen, slik at du kan ta noen øvelser på jobb. Sjefen er uansett opptatt av at du skal gjøre en god jobb, da er det viktig at alt er tilrettelagt for nettopp det.

 

Profesjonell hjelp

Hvis problemet er stort, kan det være lurt å vurdere profesjonell hjelp. Stiv nakke er utrolig ubehagelig, og gjør hverdagen vanskeligere å takle. En kiropraktor har mange løsninger. De vet akkurat hvordan de skal «knekke deg opp» for å løse problemet. Det høres kanskje skummelt ut, men det skal ikke gjøre vondt. Dessuten blir det utrolig mye bedre etterpå.

En kiropraktor vil også kunne gi deg øvelser og råd. Slik at du i fremtiden kan holde nakken din frisk. Hvis du kombinerer behandling hos kiropraktor med øvelsene du har fått av denne behandleren, vil du raskt kunne merke en forskjell.

Best av alt vil en kiropraktor forstå deg. Der andre ikke bryr seg om eller ser at du har et problem som påvirker deg mye, vil en kiropraktor skjønne akkurat hvor slitsom plagen din er. Han eller hun vil gjøre mye for å finne både årsaken, selve problemet, og løsningen.

Du kan gå til fastlegen først

Du kan godt ta en tur til fastlegen din først. Slik at du kan få en henvisning. Dette kan dog ta litt tid, det er lange køer. Hvis problemet er stort, kan du vurdere å gå til en privat kiropraktor. Det er ikke noe vits å vente flere måneder hvis du så godt som hver eneste dag plages av stiv nakke. Da er det bedre å betale en litt større sum for å få jobben gjort. Det finnes mange kiropraktorer som vil hjelpe deg. Det er du som velger.

Ikke utsett problemet

Det beste du kan gjøre for deg selv er å ta tak med en gang. Det er utrolig dumt å vente. Prøv noen øvelser, og skaff deg en kiropraktor som kan hjelpe deg. Ved å utsette problemet, kan det hende at det bare blir verre. Det kan også hende at det krever færre kiropraktor-timer hvis du kommer deg dit tidlig.

Hvis du bestemmer deg for å gå til en privat kiropraktor, kan det være lurt å finne den som er nærmest deg, har mest kompetanse når det kommer til akkurat ditt problem og som tilbyr en ålreit pris. Med andre ord kan det være lurt å sammenligne og motta uforpliktende tilbud. Det er du som bestemmer hvem du vil gå til.

Les flere artikler om kiropraktor

Alt om hekseskudd

Hekseskudd kan være utrolig smertefullt i tillegg til at det kan påvirke hverdagen i stor grad. Hekseskudd blir også omtalt som lumbago. Dette er det du trenger å vite om tilstanden/lidelsen.

read more

Hvorfor du bør velge kiropraktor ved bekkenløsning

Mange kvinner opplever bekkenløsning i forbindelse med graviditet. Dette kan være smertefullt og hemmende. Så hva kan man gjøre for å behandle bekkenløsning når den først er der? 1. Hva er bekkenløsning? 2. Bekkenløsning eller bekkenlåsning?...

read more

Bli kvitt migrene med kiropraktor

Hva gjør man når migreneanfallet reduserer livskvaliteten og smertene stadig er tilbakevendende uten at medisinen har noen effekt? 1. Stress og migrene 2. Smertelindring med kiropraktor 3. Individuell behandling 4. Spenninger i muskulatur...

read more