Hva er brokk?

Helsetjenester artikler
Linda Therese Stadeløkken

Hva er brokk? Brokk, eller hernie, er veldig vanlig og kan både være smertefritt eller smertefullt. I noen tilfeller – farlig. Derfor er det viktig at å kunne om ulike typer brokk og hvorfor du bør vurdere brokkoperasjon.

Hva er brokk?

Et brokk skjer ved at litt av innholdet i bukhulen (tarmer eller fett) buler ut gjennom et svakt punkt i muskellagene i bukveggen. Dette danner en kul under huden. En slik kul vil du kunne se eller kjenne i stående stilling. Blir brokket vondt (ømt eller smertefullt), kan du gjennomføre en brokkoperasjon.

Det er to hovedtyper brokk; abdominal brokk og epigastrisk brokk. Ved abdominal brokk er det muskler som presser gjennom bukveggen. I motsetning, er epigastrisk brokk fett.

Hvorfor får man brokk?

Det svake punktet i bukveggens muskler kan være medfødt eller et resultat av skade og belastning. Tunge løft, sterk hoste eller hard pressing ved toalettbesøk, gir økt trykk inne i bukhulen og gir økt risiko for brokkdannelse.

Typer brokk

Det finnes forskjellige typer brokk. Disse oppstår på ulike steder på kroppen og har fått sitt navn deretter.

Det er hovedsakelig fem typer brokk:

  1. Lyskebrokk, eller inguinalhernie – I lysken
  2. Lårbrokk, eller femonalhernie – I overgangen til låret
  3. Navlebrokk – I eller nær navle
  4. Arrbrokk, eller ventralhernie – I gammelt operasjonsarr
  5. Epigastrisk brokk – I midtlinjen mellom navle og mellomgulv

%

Lyskebrokk

%

Lårbrokk

%

Navlebrokk

Lyskebrokk er den aller vanligste typen brokk (80%), og den finnes mye oftere hos menn enn hos kvinner. Lårbrokk (10%) opptrer oftest hos kvinner. Navlebrokk (5%) er den tredje hovedtypen brokk.

Få tilbud på brokkoperasjon

Hvis du tror du har et brokk, er det viktig å gå til en klinikk for en vurdering. De vil kunne løse problemet før det blir mer alvorlig. På Helsetjenester.no kan du fylle ut et skjema og få tilbud fra flere klinikker på brokkoperasjon. På den måten kan du sammenligne og få beste tilbud!

Få tilbud på plastisk kirurgi nå!

Søk opp og sammenlign klinikker for plastisk kirurgi
Motta informasjon gratis og uforpliktende.