Har du fått kink i nakken?

Linda Therese Stadeløkken

Når man får kink i nakken er det greit å ha en liten kriseplan liggende, men det viktigste er faktisk å forebygge selv! Men er skaden først oppstått bør første stedet man besøker være en kiropraktor.

Du sitter ved pc ’n på jobb sent fredag ettermiddag. Det har vært en slitsom uke, ungene har hatt hver sin runde med omgangssyke og huset ser ut som om en tornado har rast gjennom hvert eneste rom. Helgen starter om nøyaktig 30 minutt, og din plan foruten å slappe av, er å få ryddet hver eneste rom i huset. Du snur deg litt brått for å gi en beskjed til kollegaen på pulten bak deg og kjenner det knekker til i nakken. Sakte men sikkert ser du planene for helgen forsvinne og smertestillende stille seg i kø foran deg mens du ligger rett ut på sofaen.

Hvilke typer nakkesmerter finnes?

I situasjonen som vi har beskrevet er det mest sannsynlig de enkle eller såkalte ukompliserte nakkesmertene som har gjort sitt inntog. Dette er smerter som gjerne kommer av stress eller at man har sittet eller ligget i en vond stilling som har lagt press på nakkemuskulaturen. Dette har igjen gjort at nakkemuskulaturen har blitt strukket og dette gir smerter. Dette er den absolutt vanligste smerten å få i nakken. Årsaksbildet endrer seg litt med alder, ettersom det kan komme en del slitasje på virvlene i nakken etter hvert som man blir eldre.

Hos noen kan nakkesmertene komme av skader på nervene. For eksempel om en nerverot kommer inn mellom benstrukturen i nakken, blir skadet på noe vis eller rett og slett kommer i klem så sier man at nakkeskadene kommer fra nerveskader eller såkalt cervikal radikulopati. Også her kan alder og slitasje spille inn, men som regel er det rett og slett en prolaps som er årsaken. I noen tilfeller kan nakkeskade også oppstå som resultat av ulykker eller idrettsskader, så om det er noen som helst mistanke om at nakken er skadet bør man sørge for å få legetilsyn slik at man kan få behandling før problemet blir verre.

Kink i nakken

Hvilke symptomer bør du se etter?

De fleste av oss opplever nakkesmerter akutt, det vil si at nakken er øm og smertefull, spesielt når du beveger den. Smertene kan sitte i selve nakkeområdet, eller de kan stråle ut i skuldre eller opp i hodet og i noen tilfeller også gi hodepine. Dette oppstår gjerne om det er stress som er årsaken til nakkesmertene, at man rett og slett har spent hele muskulaturen sånn at den gjør vondt. Men når bør du kontakte lege?

Legen bør som hovedregel kontaktes om du kjenner du får problemer med nummenhet i hender eller armer. Eller om du opplever en slags sitrende følelse ettersom begge disse to tingene kan være på grunn av en prolaps der en nerve ligger i klem. Legen kan så henvise deg til røntgen eller MR og eventuelt få tatt nødvendige blodprøver slik at du kan få vite den faktiske årsaken til nakkesmertene.

Hvilken behandling er best?

Hvilken behandling som fungerer best er jo veldig avhengig av hva som er hovedårsaken til at du har kink i nakken. Så lenge det er snakk om ukompliserte nakkesmerter, altså smerter som ikke er forårsaket av trykk på nerver. Man kan da gjerne velge mellom behandling med medikamenter og behandling uten medikamenter.

Du trenger ikke nødvendigvis gå til legen og så bli henvist til for eksempel en kiropraktor. Etter regelendringer som gjør kiropraktoren til primærhelsekontakt kan du nå gå direkte til kiropraktor som igjen kan henvise deg til eventuelt MR eller andre tester som bør tas i forbindelse med nakken. Kiropraktoren kan også sykemelde deg i inntil 3 mnd. Kiropraktoren kan både diagnostisere og behandle deg ved hjelp av manuelle teknikker. Et eksempel på behandling de kan gi er leddkorreksjon ved manipulasjonsbehandling som løser opp i virvler og ledd som skaper problemer. Veldig ofte opplever pasienten at denne teknikken gir rask smertelindring og at det er lettere å bevege seg. Er det problemer med nakken over lengre tid, bør man vurdere både manuell terapi og øvelser for å styrke nakkemuskulaturen. Du kan også velge å gå til en manuellterapeut, som er en fysioterapeut med videreutdanning.

Fysioterapeuten eller manuellterapeuten vil også jobbe med deg for å finne ut hva du kan gjøre selv for å bedre situasjonen. En ting er å få behandling når smertene oppstår, men kan det være ting i din livssituasjon som kan bidra til at du får disse smertene? For mange kan det være snakk om veldig stressende liv med stadig prestasjonsjag der det å ta vare på kroppen kanskje er siste ting man tenker på, eller at man rett og slett gjør det feil.

Det er jo selvsagt bra å bevege kroppen, gå på treningsstudio, jogge, svømme eller spille basketball. Men det man kanskje ikke tar i betraktning er hva ens egen kropp faktisk tåler, og hvilke deler av kroppen som faktisk trengs å styrkes og trenes. Dette skal også ses i sammenheng med hverdagen din og da spesielt med tanke på jobb. Kanskje du har en jobb der du sitter veldig mye stille og ser på en skjerm? En fysioterapeut kan hjelpe deg å legge opp øvelser som passer til din hverdag, slik at du får styrket de deler av kroppen som faktisk behøver det og dermed får du også bedre utbytte av selve treningen, i dette tilfellet området rundt nakke, bryst og skuldre. Det kan også være nødvendig å tilrettelegge ordentlig på arbeidsplassen.

Du kan også velge å søke mer alternative behandlingsformer om du ønsker det, som for eksempel akupunktur, naprapat eller osteopat. En osteopat eller naprapat, jobber gjerne med samme teknikker som kiropraktoren gjør, men jobber ut fra mer alternative filosofier som kinesisk medisin. Disse får du heller ikke støtte til gjennom folketrygden slik som du får ved å besøke kiropraktor eller manuellterapeut. Det finnes ikke nok forskning på disse metodenes effekt, til å si noe om hvorvidt de er verdt å prøve.

Du kan også tenke på hvordan du ligger på natten, har du god støtte rundt nakken, eller er nettene preget av dårlig støtte langs ryggraden og helt opp i nakken? Kanskje det er greit å vurdere om man skulle hatt noen bedre puter og kanskje til og med en bedre madrass. Natten skal kroppen hvile, og man ligger gjerne i samme stilling over veldig lang tid. Om man da legger trykk på nerver i nakkeområdet kan det være med å påvirke nakkesmertene.

Finnes det gode legemidler man kan bruke?

Avhengig av hva som er årsaken til at man har nakkesmerter, så kan absolutt legemidler være med å hjelpe. Men her gjelder det også å være litt føre var. Ikke gå rett på smertestillende om du opplever nakkesmerter. Gjør en vurdering selv på hvorvidt det er en mulig årsak som du bør sjekke hos lege. Om du går rett på smertestillende, og gjør dette hver eneste gang nakkesmerter og eventuelle hodesmerter kommer, så medisinerer du symptomene, du får ikke gjort noe med årsaken og da vil problemet fortsette å dukke opp.

Husk å lese pakningsvedleggene ordentlig når du kjøper smertestillende, også om legen din skriver de ut til deg. Vær bevisst på at du kan oppleve bivirkninger av medisiner som du tar. Er det slik at du går på smertestillende over veldig lang tid så vil du også kunne oppleve abstinenser når du slutter å ta disse. Så vær veldig bevisst på hva du tar i bruk av legemidler.

En annen medisin som kan bli aktuell å prøve er såkalte ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter. Dette er i praksis smertestillende medikamenter men de har også betennelsesdempende effekt. Her er det dog verdt å få med seg at noen av bivirkningene kan være diare og magesmerter, som også kan forringe livskvaliteten. Samtidig så får man dempet betennelsen i kroppen, hvilket kan gjøre nakken bedre over tid.

 

Er det slik at smertene ofte kommer fra muskelspasmer, så kan det være aktuelt å benytte seg av muskelavslappende som benzodiazepiner eller baklofen over en veldig kort periode. Dette er sterke medisiner som også er veldig vanedannende og det betyr at du kan oppleve abstinenser når du går av dem. En annen bivirkning her er svimmelhet eller døsighet som gjør at du ikke klarer å være helt til stede i hverdagen og det kan gi problemer spesielt i forhold til arbeid.

I noen tilfeller kan det også være aktuelt å ta i bruk antidepressiva. Er det slik at du har problemer med nakken over lang tid kan dette gå ut over livskvaliteten din, hvilket kroniske smerter gjerne har en tendens til å gjøre. Eller om det er slik at smertene i nakken er psykosomatiske, altså at det er stress, depresjoner, angst osv. som setter seg i nakken og lager knuter og spenninger, så er det absolutt verdt å vurdere antidepressiva som kan legge de psykiske stressfaktorene.

Det finnes mange forskjellige former for antidepressiva, så det er smart å gå gjennom de forskjellige typene med legen og se hvilke legen mener at er den beste for deg. Faktorer man da må ta i betraktning er hvilke medisiner du går på fast ellers og hvorvidt du har noen sykdommer som kan forverres ved bruk av antidepressiva. Antidepressiva har også et ganske heftig arsenal av bivirkninger. Spesielt vanlig er problemer med mage, tørr munn, kvalme, forstoppelse, diare og svimmelhet. Det finnes heller ikke mye forskning som kan si noe om langtidseffekten av antidepressiva.

 

Når det derimot er snakk om nakkesmerter som kommer fra nerveskade, så er det andre ting som også kan vurderes. I de fleste tilfeller vil legen nok anbefale en injeksjon eller eventuelt kirurgi. Ved å injisere steroider i det affekterte området, kan smertene minske kraftig, men man vet ellers veldig lite om hva som ellers kan være følgene av dette, spesielt om det er noe som må gjentas ofte. Det kan bli noen reaksjoner som for eksempel puss eller infeksjon på injeksjonsstedet.

Om steoridinjeksjoner er noe som må gjentas med jevne mellomrom kan det være aktuelt å vurdere en operasjon, selv om nakkeområdet er et veldig risikabelt sted å operere. Men dette er noe som ikke bør vurderes før andre ting er utprøvd eller om legen ikke kan se noen annen utvei ettersom det er lite forskning på området og man vet ikke hvilke negative effekter eller risikoer disse operasjonene har kontra de positive effektene.

Finnes det håp?

Det enkle svaret på det er at ja, det finnes håp! Det er veldig mange som bare har forbigående akutte smerter i nakken som går over på kort tid. De fleste er gjerne kvitt smertene etter noen dager, eller i verste fall noen uker. Men alt er avhengig av hvorvidt man tar tak i problemet når det dukker opp og får den rette oppfølgingen slik at man får behandlet det faktiske problemet og ikke bare selve symptomene.

I den travle hverdagen de fleste har nå er det lett å bare ta noen smertestillende og fortsette som før. Dette kan i verste fall være med å gjøre problemet enda verre og ikke minst sørge for at man får langvarige problemer med smerter i nakken. Det kan føre til lange sykemeldinger, dårlig livskvalitet og ikke minst problemer med å fungere i hverdagen på sikt.

Det kan aldri skade å ta seg en tur til lege eller kiropraktor om man merker at man får kink i nakken. Da får man tross alt en god gjennomgang av sykehistorie og man får sett ordentlig på de faktiske symptomene du har nå. Da kan lege eller kiropraktor stille en riktig diagnose og du kan få behandling i henhold til diagnose. På den måten unngår du store problemer med nakken i fremtiden, spesielt om du faktisk tar deg tid til å gjøre forebyggende tiltak også. Det kan være så enkelt som ergonomisk riktig stol på jobb, en god pute med riktig støtte til nakken når du skal sove, eller rett og slett å gjøre øvelser jevnlig for å styrke nakkemuskulaturen og de nærmeste områdene. Det finnes mange muligheter!

Les flere artikler

Alt om hekseskudd

Hekseskudd kan være utrolig smertefullt i tillegg til at det kan påvirke hverdagen i stor grad. Hekseskudd blir også omtalt som lumbago. Dette er det du trenger å vite om tilstanden/lidelsen.

Les mer