Dette må du vite om prolaps

Celine Urrang Gjersvik

Prolaps er en skade på en eller flere av mellomvirvelskivene i ryggen. Denne skaden kommer som regel av langvarig slitasje, eller ved en større ulykke. Det finnes forskjellige grader av prolaps, men uansett oppleves skaden svært smertefull og plagsom.

Ryggen må vi passe godt på, den bruker vi til så godt som alt. Derfor er det også viktig å være klar over at man bør kontakte helsepersonell dersom smertene er store. Har du smerter du tror kan være prolaps, burde du ikke nøle – ta kontakt med lege eller kiropraktor. Smertene kan også komme av noe annet, men en kiropraktor vil kunne hjelpe deg til å finne ut av hva som er galt. Deretter vil han eller hun kunne tilby riktig behandling.

 

Mange stiller spørsmålet «hva er prolaps?», etter å ha lest denne artikkelen håper vi at mange vet litt mer om denne skaden og vet hva man selv kan gjøre. Det er også en liten oppfordring og påminnelse om at det er veldig lurt å benytte seg av helsetjenesten. Helsepersonell er der for å hjelpe, og har god erfaring med ulike typer smerter og skader. En kiropraktor har behandlet mange lignende og like skader.

ikke vent til prolapsen blir for ille

Prolaps i korsryggen

Det sies at noen faktisk kan ha prolaps i ryggen uten å være klar over det. I de aller fleste tilfeller er det store smerter som gjør at man blir klar over skaden. For noen kan disse skadene komme helt plutselig, og nesten uten forvarsel. Det kan virke kanskje skremmende, og man bør da ikke nøle med å ta kontakt med noen som kan hjelpe. Ofte er det dog slik at en langvarig prosess (slitasje) er årsaken til prolaps, og at smerten derfor blir verre med tiden. Arvelig disponering kan være en faktor som spiller inn når det kommer til prolaps.

 

Andre faktorer kan være slitasje som kommer av tunge løft, dårlig holdning, dårlig/feil sittestilling og lite trening. Musklene har behov for å bli trent jevnlig, og de må behandles pent i form av at man tenker på hvordan man faktisk bruker kroppen. I mange tilfeller handler det derfor om å forbedre holdningen sin og finne nye sittestillinger (kanskje spesielt på jobb). Dersom man har en jobb der tunge løft er en del av arbeidet, bør man trene på hvordan man løfter riktig.

Ordet prolaps er en forklaring på at noe sklir ut av stilling, ned eller forover.

Symptomer på prolaps i rygg

Det er ikke alltid så lett å vite akkurat hva de smertene man kjenner kommer av, eller hva det faktisk er. Derfor er det uansett lurt å dra til lege eller kiropraktor, hvis man har store smerter i ryggen. Et av symptomene på prolaps i ryggen er stikkende smerter, disse kan også stråle ned mot hoften, og/eller på utsiden av låret. Smertene vil ofte bli verre hvis du bøyer deg frem, hoster, nyser eller gjør brå bevegelser. Nummenhet i ett eller begge bein og tap av reflekser er også noen av de vanlige symptomene. En diagnose kan settes når du opplyser om smertene dine og hvordan du opplever det. Det vil også bli tatt noen undersøkelser. Det er derfor det er så lurt å få hjelp – så du kan finne ut hva det faktiske problemet er.

 

Trening og ryggøvelser

På nettet kan man finne en god del videoer som viser ulike øvelser du kan gjøre, dette kan hjelpe noe. Den beste behandlingen er likevel å ta kontakt med en kiropraktor, slik at behandleren kan hjelpe deg med tips og råd. Det er viktig med fysisk aktivitet, men det er viktig at denne aktiviteten er riktig og ikke gjør vondt verre. Du må passe på at du ikke overbelaster ryggen – brå bevegelser er noe av det verste for ryggen. En kiropraktor vil veilede deg, slik at du kan trene på riktig måte. Samtidig kan du gjennomføre øvelser som er tilpasset deg og ditt behov. Mange tar en MR undersøkelse for å finne ut av hvor stor skaden er, og hva som best kan gjøres videre.

 

Kort ventetid

Ved å ta kontakt med en privat klinikk kan man enkelt «snike i køen». Det vil si at man unngår ventetiden man ellers opplever dersom man skal gå via fastlegen og en henvisning. I mange tilfeller er tid noe av det viktigste i en slik situasjon. Jo fortere man får begynt behandlingen, jo bedre vil det trolig gå. Du vil uansett få støtte fra Helfo.

 

Det er en unik mulighet at noen kan hjelpe deg fortere. Du kan bli kvitt plagene mye raskere – det er viktig for din helse. Forsinket behandling av prolaps kan i noen tilfeller føre til varige skader.

Få støtte, råd og hjelp

Når du går til en kiropraktor får du den hjelpen du trenger. Første prioritering er å finne ut den beste behandlingen for deg. En kiropraktor vil også vise forståelse, forståelse du trenger i en slik situasjon. Etter at behandlingen er begynt, vil du få oppfølging og veiledning hele veien. Slik at du kan føle deg trygg på at du oppnår best mulig resultat.

 

Deretter er det også viktig å gi deg de verktøyene og den informasjonen du trenger for å unngå tilbakefall. Her er en kiropraktor enestående.

Du velger hvem som skal hjelpe deg

Vi vil gjerne hjelpe til med å finne den perfekte klinikken for deg. På siden vår har du mulighet til å sammenligne ulike helsetjenester. Dersom du frykter at du har prolaps, og leter etter en kiropraktor som kan hjelpe deg fort – da har du kommet til rett sted. Vi videreformidler etterspørsler og bestillinger rett til klinikkene, og du kommer enkelt i kontakt med en behandler som kan hjelpe deg fort, som har mye erfaring med slike plager, som er lokalisert i nærheten av deg, og som tilbyr en ålreit pris. Du vil få både informasjon og uforpliktende tilbud før du selv tar valget som føles riktig for deg.

 

Som en siste påminnelse: Ikke vent dersom du opplever store smerter. Jo før du får hjelp, jo fortere blir du frisk.

Les flere artikler om kiropraktor

Alt om hekseskudd

Hekseskudd kan være utrolig smertefullt i tillegg til at det kan påvirke hverdagen i stor grad. Hekseskudd blir også omtalt som lumbago. Dette er det du trenger å vite om tilstanden/lidelsen.

Les mer