Dette må du gjøre hvis du har hoftesmerter

Hilde-Marie Guran Frantzen

Hoftesmerter kan være utrolig plagsomt og gjøre hverdagen din mye vanskeligere. Til tider kan det være så ille at det er vanskelig å bevege på seg. Dersom du har sterke smerter i hoften bør du gjøre noe med det. Helst med en gang.

Det er ikke alltid så lett å vite akkurat hvor problemet til smerten sitter. Derfor må man ofte ha hjelp fra fagfolk. En kiropraktor vil kunne finne ut av hva du sliter med og hva som er den beste behandlingen for deg.

Årsaker til hoftesmerter

Det kan være mange ulike årsaker. Hos eldre mennesker kommer det stort sett av slitasje. Det kan også være andre ting som: ryggproblemer som stråler ut i hoftene, nerver som er i klem, gynekologiske årsaker, muskelproblemer, lyskeskader og brokk. Hoftesmerter kan også komme av alvorlig sykdom som kreft – dette er sjeldent, men det kan være en årsak. Derfor er det viktig å eventuelt utelukke disse tingene, før man behandler hoftesmertene.

 

Det som har skjedd ved slitasje, er at brusken forsvinner eller har redusert funksjon. Dette fører igjen til smerter.

Mosjon og aktivisering er alltid viktig

Ofte kan det virke mest naturlig å holde seg i ro når man opplever smerter i kroppen. Likevel blir vi stort sett alltid oppfordret til å holde oss i aktivitet. Mosjon kan hjelpe for en del skader, og er ellers godt for helsen. Man bør selvsagt passe på at det ikke gjør ekstra vondt når man trener, det er lurt å trene på lav intensitet. Det er også viktig at man ikke overdriver, men mosjonerer jevnlig. Ikke overrask kroppen, for brå bevegelser kan gjøre ting verre.

 Dersom du har sterke smerter i hoften bør du gjøre noe med det.

Dette kan du gjøre selv

I tillegg til å holde deg i aktivitet og mosjonere, er det noen andre ting som kan testes ut. Mange føler at en god form for smertelindring når det kommer til muskler og ledd, er ispose. Husk på å ha noe mellom huden og isposen. Det finnes også noen øvelser man kan prøve, men vær forsiktig. Det er bedre å få øvelser av en kiropraktor som kan vise deg akkurat hvordan de skal gjøres. Da vil du hele tiden få oppfølging og råd knyttet til disse øvelsene. Det kan være lurt å prøve en del tøyninger. Hvis smertene skulle bli verre av noe du prøver selv, er det ekstremt viktig at du søker hjelp så fort som mulig.

Hofteplager

Har du plager i hoftene, men vet ikke helt om dette kan omtales som smerter? Noen ganger kommer hoftesmerter i form av hofteplager. Det er vanskelig å gå, og leddene kan rett og slett føles litt «vanskelige» og «treige». Selv om det ikke er snakk om store smerter, men daglige plager, kan det være noe som trenger behandling. Det finnes mange måter å forbedre en vond hofte på, en kiropraktor vil hjelpe deg langt på vei.

Dette gjør en kiropraktor

Hvis du velger å oppsøke en kiropraktor på grunn av hoftesmerter, vil behandleren først undersøke deg for å finne årsaken til smertene. I noen tilfeller vil du bli sendt til røntgenundersøkelse eller MR. Kiropraktoren finner ut om dette er nødvendig eller ikke. Når årsaken er funnet, vil du kunne få en konkret diagnose. Da er man langt på vei, og kan så begynne med behandlingen.

Målet er da å gjenopprette hoften og dens normale funksjon. Dersom smertene kommer av en betennelse, må denne reduseres. En kiropraktor har ulike teknikker, men i hovedsak bruker han eller hun hendene sine. Du har sikkert hørt om at folk blir «knekt opp». Dette gjøres for at ulike deler av kroppen skal få optimal funksjon igjen.

Etter at kiropraktoren har jobbet med kroppen din, vil du få gode tips og veiledning. Det kan for eksempel hende at du får et treningsprogram, eller noen øvelser du skal gjøre daglig. Dette er for å oppnå best mulig resultat. Noen kiropraktorer vurderer også om du skal få en annen type parallell behandling. Som for eksempel massasje eller akupunktur.

Mange vil også få råd til et godt tilpasset kosthold. Dersom du har en betennelse, kan kostholdet ditt redusere denne betennelsen, hvis du spiser riktig.

Husk også på at du kommer til å føle deg veldig forstått dersom du velger å ta en tur til en kiropraktor. De har lang erfaring med samme og lignende problemer. Derfor er de også ekstraordinære når det kommer til det å forstå hvordan du har det, og hva du trenger.

Slik blir du altså kvitt hoftesmerter

Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som må til for at akkurat du blir kvitt dine hoftesmerter. Det er noen ting du kan gjøre selv, som øvelser, mosjon og kosthold – men i mange tilfeller vil en kiropraktor være den beste løsningen. Det som gjør at du blir helt frisk.

Dette gjør du nå

Hvis du har bestemt deg for at du trenger å finne en kiropraktor, uten å først måtte gå til fastlegen, har du kommet til riktig sted. Vi er her for deg, for at du skal finne det beste stedet. Du kan enkelt fylle ut din kontaktinformasjon og legge til eventuelle spørsmål.

 

Deretter mottar du tilbud og informasjon. Så er det opp til deg hvilken av klinikkene eller behandlerne du velger. Da har du blant annet muligheten til å sammenligne mellom steder som er i nærheten av deg, og se hva slags pris de tilbyr. Med andre ord har du faktisk muligheten til å spare litt penger på dette. Det er dumt å betale for mye.

 

Som en siste påminnelse: Dersom du går rundt med hoftesmerter er det på tide å gjøre noe med saken. Smerter i hofte er noe som påvirker livskvaliteten og hverdagen din. Dette vet kiropraktorene godt, og de har derfor som mål å øke livskvaliteten din igjen. De ønsker at du skal kunne gå tilbake til ditt vanlige liv så fort som mulig. Ta kontakt med en som kan hjelpe deg i dag. Det er ikke noe vits at du venter – da er faren stor for at det  bare blir verre.

Les flere artikler om kiropraktor

Alt om hekseskudd

Hekseskudd kan være utrolig smertefullt i tillegg til at det kan påvirke hverdagen i stor grad. Hekseskudd blir også omtalt som lumbago. Dette er det du trenger å vite om tilstanden/lidelsen.

Les mer