Brystsmerter: Årsaker og behandling

Linda Therese Stadeløkken
Sitter du med brystsmerter og lurer på hva det kan være? Vi gir deg faresignalene du må være bevisst på og noen tanker om hvilke former for behandling som kan være gunstige.

Hva er brystsmerter?

Brystsmerter er en samlebetegnelse for smerter som sitter i brystregionen, som for eksempel i hjertet eller lungene. De fleste som opplever smerter i brystregionen oppsøker allmennlege på grunn av dette, og det er bra ettersom det kan være symptomer på alvorlige underliggende sykdommer. Men før panikken setter inn kan vi også berolige deg med at brystsmerter kan være symptom på mange sykdommer og langt i fra alle er så veldig alvorlige.

Brystsmerter kan oppstå av sykdom

Av de som oppsøker allmennlege for brystsmerter, kommer omtrent 50% ut igjen med et årsaksbilde sentrert rundt smerter i muskler, skjelett eller psykiske lidelser av en eller annen art. Det er omtrent 15% som har hjerte-kar sykdom og det er 15% som har sykdommer i lunger eller luftveier, som for eksempel lungebetennelse eller bronkitt. I 15% av tilfellene så er det snakk om smerter og sykdom i magetarm kanalen.

 

%

Av de som kommer til sykehuset med brystsmerter oppdages det gjerne en form for sykdom i ca 75% av tilfellene. Her er det verdt å huske på at det er ikke alle som tar de tidlige tegnene på alvor og dermed kontakter de ikke lege før ambulanse og sykehusbesøk er helt nødvendig. Dette er nok en av hovedårsakene til at prosenten her er høyere enn hos allmennlegen. En hovedregel bør være at du alltid går til lege om du opplever akutte og veldig sterke brystsmerter. Om du er genetisk disponert for høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol eller andre hjerte og kar sykdommer, er det svært viktig at du søker hjelp også om smertene er langvarige.

Sykdom i lunger

Smerter i brystet kan stamme fra forskjellige sykdommer lokalisert i lungene. Dette kan for eksempel være akutte infeksjoner som bronkitt eller lungebetennelse, men det kan også komme fra ytre påvirkning. Om man har blitt operert, bruker p-piller, røyker, etter fødsel eller ved trombose, kan man oppleve å få blodpropper som forflytter seg til eller oppstår i lungene. Hvor sterke symptomer er helt avhengig av størrelsen på blodproppen. Det er vanlig med forskjellige styrker med hoste, tungpusthet, blodig oppspytt, blå lepper og kroppen kan veldig fort gå inn i sjokk.

 

årsaker og behandling av brystsmerter

Kiropraktor som behandling ved brystsmerter

Ved lungebetennelse, bronkitt, KOLS og astma kan det bli mye muskelsmerter på grunn av at musklene blir belastet mer enn vanlig ved tung pust. Lungebetennelsen har også symptomer som gulgrønt oppspytt av slim, feber, hoste og smerte ved pusting. Stadig flere nordmenn rammes av KOLS; gjerne som resultat av røyking over lengre tid. Dette er kroniske lungesykdommer som gir problemer med luftstrøm gjennom luftveiene. Symptomene er økt slimproduksjon, problemer med tung pust og hoste over lengre tidsperioder. Om man ikke trener eller er fysisk aktiv kan det ofte ta tid før sykdommen oppdages og dermed kan den ha kommet langt i sykdomsforløpet. Med andre ord så kan det være greit å være obs på dette om man røyker og kanskje kan man klare å oppdage det før det slår ut i full blomst. Da er det nemlig mye lettere å behandle.

Psykisk sykdom og somatoforme lidelser
Den mest vanlige årsaken til brystsmerter er psykisk sykdom og problemer med muskelspenninger i kroppen. Veldig ofte kan psykiske lidelser som angst og depresjoner sette seg i muskulaturen fordi man går og spenner hele kroppen. Kroppen kan befinne seg i fight or flight mode og den vil dermed spenne seg og være klar i tilfelle noe skulle skje. Det er mange prosesser som skjer i kroppen på en gang og dette i seg selv er nok til å stresse kroppen kraftig. Mange opplever å hyperventilere og dermed ha problemer med lufttilførselen også. Alt dette kan gi brystsmerter som gjerne blir forsterket når man får en følelse av dødsangst.

Ofte blir det til at man besøker legen og sjekker ut forskjellige sykdomstegn og man gjerne ingenting fysisk som er galt. Det kan være smerter som vandrer i kroppen og i styrke. Symptomene kan være plassert i forskjellige organsystemer. Dette kalles en somatoform lidelse og er i praksis en lidelse der man ikke finner noe fysisk feil med pasienten selv om symptomene er kroppslige. Også her kan symptomene forsterkes når man opplever å bli redd for hva som ligger bak symptomene og hvorvidt det faktisk er livstruende eller ikke.

Hjerte og kar-sykdommer
De fleste av oss er veldig bekymret for at smerter i brystet kan komme fra problemer med hjertet, logisk nok ettersom hjertet kan regnes som kroppens motor. Om det slutter å slå er det over med mindre man får nødvendig helsehjelp kjapt. Men også her finnes det jo mange forskjellige sykdommer det kan være, så det er viktig å understreke at man bør undersøkes av lege om man opplever smerter i bryst og man mistenker det har med hjertet å gjøre.

Om du opplever smerter som ligger bak brystbeinet når du anstrenger deg eller opplever emosjonelt stress, og smertene forsvinner i løpet av noen sekunder eller minutter, så er det mulig du opplever det som kalles hjertekrampe. Dette kommer av innsnevringer i hjertets koronaarterier. Årsaken er at hjertet får mindre blod og dermed mindre oksygen og næring. Det får problemer med å trekke seg sammen og da oppstår disse smertene.

Når en eller flere av koronaarteriene er tette, vil det oppstå veldig sterke smerter som varer lengre enn 30 minutter. Du kan også oppleve kvalme, svimmelhet, tungpust og kaldsvette og det du opplever er mest sannsynlig et hjerteinfarkt og øyeblikkelig hjelp er absolutt nødvendig. Mange opplever også at smertene stråler ut mot venstre arm, underkjeve og hals. Men for kvinner er det mer vanlig med atypiske symptomer som smerter i øvre del av mageregion eller i rygg.

Mage og tarmsykdommer
Mage og tarmsykdommer kan faktisk også gi smerter i brystregionen, men det er det ikke alle som er klar over. Ta for eksempel gallestein som kan oppstå hos middelaldrende og eldre kvinner og menn, kvinner er dog overrepresentert. Her opplever pasientene gjerne vedvarende smerter gjennom flere timer, med enkelte anfall med svært kraftige og takvise smerter under ribbensbuen på høyre side. Disse kan også stråle ut bak på ryggen eller opp til den høyre skulderen, men det er ellers veldig lite symptomer på dette.

Et annet eksempel er ikke-organisk øvre fordøyelsesbesvær som også kalles funksjonell dyspepsi eller magekatarr. Her opplever pasienten å få kroniske smerter og ubehag i øvre delen av magen. Smertene kan bli verre når pasienten spiser mens andre opplever at det beroliger magen når de spiser. Symptomene kan minne om magesår eller andre sykdommer i mage og tarmregionen så det er viktig å få en ordentlig utredning slik at man kan få rette behandlingen.

Smerter nederst i brystet kan også være et magesår som er en form for sår i slimhinnene i magesekk eller tolvfingertarmen. I dag vet vi at sykdommen som oftest er forårsaket av bakterien heliobacter pylori. Men magesår kan også forårsakes av etsing fra medisiner kalt salisylater og NSAIDs. Når behandlingen er gjennomført er det viktig å huske at man må sørge for at hele infeksjonen er fjernet, hvis ikke risikerer man tilbakefall i løpet av det første året.

Syreplager som også er kalt refluks, halsbrann, brystbrann og sure oppstøt. For noen oppleves det som sterke smerter når syre fra magesekken kommer oppover spiserøret som ikke er laget for å takle denne syren. Skjer dette ofte over lengre tid så kan det etter hvert føre til betennelser i slimhinnen hvilket gir kroniske smerter over tid. Om man opplever disse symptomene kan det være greit å gå til lege og få bekreftet årsakene så man får korrekt behandling. Mange velger å ikke gjøre dette og behandler bare symptomene. Dette kan forstyrre sykdomsbildet og gjøre det vanskelig å diagnostisere eventuelt alvorlige lidelser.

Finnes det bra behandlinger?

Brystsmerter kan som du ser være så utrolig mye forskjellig. Det betyr også at det finnes mange forskjellige måter å behandle det på, selvfølgelig alt etter hvilke symptomer man opplever. Noe av det viktigste er å få kommet seg til lege eller annen spesialist som kan bidra til å finne årsaken til problemene du opplever. Dette er utrolig viktig for å finne den behandlingen som er riktig for deg.

I noen tilfeller kan det for eksempel være gunstig å bruke en kiropraktor. Stort sett alle smerter som sitter i muskler og ledd kan en kiropraktor jobbe med nesten uansett hva diagnoser som er underliggende. Du trenger i utgangspunktet ikke å ha henvisning for å kontakte kiropraktor, men det kan være greit med et legebesøk først for å utelukke alvorlig sykdom som bør behandles på andre måter. Legen og eller kiropraktoren vil gå igjennom sykehistorien din og få henvist slik at du får tatt de nødvendige prøver og behandling. Om det sitter muskulært kan kiropraktoren bruke sine teknikker som for eksempel manipulasjon og korrigering av ledd og muskler. Du kan også få massasje som vil varme opp muskulaturen og gjøre den mer tøyelig.

Hos noen er det stress og psykiske utfordringer som gjør at de får brystsmerter. Det kan være de spenner seg veldig gjennom for eksempel angstanfall, eller at de er generelt veldig spente i kroppen. Her kan det være gunstig med forskjellige former for behandling. Man kan benytte seg av en eller annen form for samtaleterapi, hvor man prater om de utfordringer man har, og lærer mestringsteknikker som man kan ta med seg inn i hverdagen. Det kan være gunstig med noen former for medisiner som gjør at man slapper mer av i hodet og kropp og dermed ikke spenner musklene så veldig mye. Det å gå til kiropraktor kan også være nyttig her for å lindre symptomene som man gjerne opplever som smerter i brystet. Massasje gir dessuten en følelse av velvære som kan være med å gjøre formen mye bedre. Man kan også lære bedre måter å puste på slik at man ikke legger så mye spenn på brystmuskulaturen.

årsaker og behandling av brystsmerter

Det finnes også mye du kan gjøre selv for å behandle men i første omgang er det viktig å få lokalisert årsaken slik at du får korrekt behandling, medisiner og råd i henhold til din sykdom. Når dette er gjort kan du begynne med de tingene du kan gjøre selv. For eksempel sørge for å bevege deg nok så du ikke stivner. Sørg for å være ofte i bevegelse slik at du får økt sirkulasjonen i kroppen og sørg gjerne for å masser muskler og ledd selv. Lær deg å puste gjennom magen og ikke bare gjennom brystkassen slik veldig mange faktisk gjør. Finn også øvelser som kan hjelpe deg å styrke muskulaturen gjennom bevegelse i brystkassen.

Kan du forebygge?

Ja, selvfølgelig kan man forebygge veldig mye. Sørg for å bli kjent med kroppen din og hvordan den fungerer. Hvordan reagerer du på aktivitet? Hvordan reagerer du på maten du spiser? Det å ha et godt og sunt kosthold som er tilpasset din kropp er viktig for å kunne ha en kropp som fungerer. Du bør spise variert og sørge for at du får i deg den næring du behøver for å kunne fungere optimalt gjennom dagen. Dette er også med på å styrke muskulatur og skjelett slik at helsen din blir generelt bedre.
En ting er å bli bevisst på sitt eget kosthold, en annen ting er å holde kroppen i aktivitet. Det er ikke uten grunn at folk som er lite aktive over lengre tid legger på seg, og opplever at musklene svinner hen. Musklene må nemlig brukes for å holde ved like og utvikle seg. Du må i alle tilfeller sørge for at du har en kropp som kan klare minste minimum av det du behøver å gjøre i hverdagen. Mange av oss sitter dessuten veldig stille på jobben og mister dermed mye aktivitet i løpet av vår 8 timers arbeidsdag. Desto viktigere er det å sørge for fysisk aktivitet i tiden man ikke er på jobb. Du trenger ikke løpe maraton men å trene eller bevege deg litt hver eneste dag er nok til å forebygge dårlig helse og brystsmerter som følge av det.

Les flere artikler om kiropraktorer

Alt om hekseskudd

Hekseskudd kan være utrolig smertefullt i tillegg til at det kan påvirke hverdagen i stor grad. Hekseskudd blir også omtalt som lumbago. Dette er det du trenger å vite om tilstanden/lidelsen.

Les mer