Alt om hekseskudd

Linda Therese Stadeløkken

Hekseskudd kan være utrolig smertefullt i tillegg til at det kan påvirke hverdagen i stor grad. Hekseskudd blir også omtalt som lumbago. Dette er det du trenger å vite om tilstanden/lidelsen.

Hekseskudd

Det er ikke alle som vet hva hekseskudd er, men de som har opplevd disse smertene kommer trolig aldri til å glemme hverken navnet eller lidelsen. Hekseskudd, eller lumbago, er store og plutselige smerter i korsryggen – altså nederst i ryggen. Det sies at rundt 80% av oss vil oppleve å få hekseskudd en eller flere ganger i løpet av livet.

Det er mange som opplever store smerter nederst i ryggen som så begynner å lure på om det de kjenner er hekseskudd. Da leter man ofte etter litt informasjon om temaet. Husk at det kan være lurt å gå til lege så fort som mulig dersom smertene er store.

Hva er hekseskudd

Dette er definitivt en setning som mange har et forhold til. Både fordi mange av oss søker etter det, og fordi det er et spørsmål vi ofte stiller hverandre. Hekseskudd/lumbago er for mange også kjent som kink i ryggen.

Akkurat hva hekseskudd kommer av eller hvorfor det oppstår, er ikke like lett å svare på – men det dreier seg ofte om en slitasjeskade.

Husk også på at alle er forskjellige, derfor kan slike smerter oppfattes ulikt for hver og en av oss.

Akutte korsryggsmerter

Det er vanskelig å selv skulle sette en diagnose når det kommer til ryggsmerter. Man vet ikke alltid grunnen til at smerter oppstår, og man kan ikke alltid være sikker på om man har gjort en eller annen spesiell bevegelse – som da har ført til at smertene/problemet oppsto. Kjennetegnet for hekseskudd/lumbago er svært akutte korsryggsmerter. Ofte vil smerten føles verre dersom man vrir eller vender på overkroppen, som for eksempel når man snur seg. Brå bevegelser kan også gjøre situasjonen verre.

Rygg

Smerter i ryggen kan være utrolig slitsomt og energi-tappende. Det er rett og slett vanskelig å fungere i den vanlige hverdagen når voldsomme smerter sitter i store deler av kroppen. Mange søker desperat etter gode forslag til hva som kan gjøres med saken – det er ikke alltid det er like lett å gjøre ting selv.

Rygg/ryggen er en viktig del av kroppen. Tenk bare på hvor mye belastning denne delen av kroppen vår må jobbe med hver eneste dag. Det skal ikke mange dårlige bevegelser til, før man kan kjenne at ryggen blir sliten. Mange av oss sitter også for mye stille, slik at ryggen faktisk blir «sliten» av dette. Bevegelse er veldig godt for muskler og ledd, dette gjelder også ryggen.

 

Symptomer ved hekseskudd

Hekseskudd kjennetegnes oftest ved plutselige smerter i ryggen. Altså at du veldig ut av det blå kjenner store smerter nederst i ryggen. Det kan hende at disse smertene oppstår etter et løft eller en form for vridning. Noen ganger kan det kjennes ut som om smertene stråler, altså at de beveger seg eller tar over et større område. Det vil da kjennes ut som om smerten beveger seg nedover i beinet.

Årsak til at hekseskudd oppstår

Som nevnt kan det være vanskelig å finne ut av hvorfor akkurat du fikk hekseskudd, eller hvorfor du fikk det akkurat nå. Det er mye som spiller inn når det kommer til muskler og ledd – og når det kommer til kropp og helse.

En årsak kan være ubalanse i muskel- og bindevevsfunksjonen. Betennelse kan være en annen årsak. Ofte vil det være vanskelig selv for en lege, å finne ut av hva som er den faktiske grunnen.

felleskatalogen.no informerer om at tilstanden er mest vanlig i alderen 20-55. Både kvinner og menn kan få hekseskudd.

Behandling av hekseskudd

For de fleste vil lidelsen/tilstanden forsvinne av seg selv. For noen tar det bare noen dager, mens for andre kan det vare litt lenger. Dersom smertene blir for ille, dersom de stopper deg fra å ha en normal hverdag, kan det være hensiktsmessig å oppsøke en lege.

Hvis du vil vente å se an kan du også få hjelp til å finne gode løsninger eller reseptfrie legemidler som kan gjøre noe med smertene. Spør gjerne på apoteket.

Det er også mange som velger å gå til kiropraktor, fysioterapeut, naprapat, eller ortoped. Da vil du få mye forståelse og hjelp til å takle hekseskudd/lumbago. Sammen med pasienten vil behandleren finne beste løsning på problemet, altså beste behandling. Det vil også være muligheter å få øvelser som lindrer smerter og som gjør ryggen sterkere.

Husk på at det uansett er dumt å ligge helt stille, dette blir du ikke bedre av – selv om det for noen kan være fristende når smertene er store. Det er mye bedre for både deg og ryggen din at du beveger på deg, så mye som mulig.

Forebygging av hekseskudd

Det er ingen enkel sak å skulle beskytte seg selv fra alle mulige smerter. Faktum er at mange av oss i løpet av livet vil ha problemer med muskler og/eller ledd. Kanskje ikke så rart, med tanke på hvor mye og hvordan vi bruker kroppen vår.

Selv om vi ikke kan sikre oss selv helt fra smerter, finnes det metoder for å forebygge. Også når det kommer til hekseskudd. Mange får godt utbytte av å få øvelser og assistanse fra en kiropraktor. En fysioterapeut vil også kunne gi deg mange gode råd når det kommer til forebygging av hekseskudd.

Som med de fleste andre ting som har med kropp og helse å gjøre, er en god metode for forebygging å trene. Mosjon og styrketrening regelmessig er noe kroppen setter pris på. Gange, sykling og svømming blir ofte anbefalt.

En annen ting som er utrolig viktig er å lære seg å løfte riktig. Mange får ryggproblemer fordi de bruker ryggen/kroppen feil. Riktig løfteteknikk kan være avgjørende. Det er ofte løft som fører til hekseskudd og lignende lidelser.

Øvelser for hekseskudd

Det er selvfølgelig mange som vil vite hva de kan gjøre selv, dersom de har/får hekseskudd. Det er veldig forståelig, dersom de færreste går til legen sin ved et slikt tilfelle. Man vil gjerne i det minste se an – man håper at det skal gå fort over.

For å lindre smerten er det mange som bruker ispose eller varmebehandling. Noe fungerer for noen, mens noe annet fungerer for andre. Det kan altså hende du må prøve deg fram litt.

For noen kan det hjelpe å gjøre øvelser som tøyer, men dette er ikke noe alle klarer selv. Det er heller ikke lett å vite akkurat hva slags øvelse som vil hjelpe. Dette er noe en kiropraktor eller fysioterapeut best kan hjelpe deg med. Husk på at du er forsiktig dersom du velger å prøve ut noen øvelser – ingen brå bevegelser!

Prøv gjerne å gå korte turer for å holde deg i gang. Dersom det frister mest å ligge i ro, bør du innimellom prøve å tvinge deg selv til litt bevegelse. Det er godt for deg.

Arbeidsplassen

Det er ikke rart å bekymre seg for jobben/arbeidsplassen i en slik situasjon. I starten må noen kanskje holde seg hjemme fordi smertene er så store, men det anbefales å prøve å komme seg tilbake i arbeid og en normal rutine så fort som mulig. Det kan være en løsning å jobbe kortere dager i starten, for at overgangen skal bli ålreit.

Det er viktig å ha en dialog med arbeidsgiver slik at situasjonen føles trygg, og slik at visse tilpasninger kan gjøres. Forståelse er viktig for alle som opplever smerter i forbindelse med hekseskudd – du skal ikke være redd for å fortelle om situasjonen din.

kiropraktorhjelp ved lumbago

Hjelp av kiropraktor

Det er mange som velger å gå til kiropraktor når de får hekseskudd eller andre lignende smerter. Da ønsker man seg øvelser, og ikke minst forståelse. Kiropraktorer har hjulpet mange mennesker i samme situasjon og vet derfor hva de skal gjøre.

Det kan også være lurt å gå til kiropraktor for å unngå hekseskudd ved en senere anledning igjen. En kiropraktor er ekspert på forebygging.

Undersøkelse og behandling hos lege

Som nevnt er det langt ifra alle som drar til legen av ryggsmerter som for eksempel hekseskudd. Dette er veldig individuelt. Du må selv kjenne på smertene og finne ut av hva som er best for deg. Er smertene veldig store, eller har det blitt et stort problem for deg, bør du definitivt få deg en time hos fastlegen din.

Hos legen vil det være snakk om en samtale og alminnelige undersøkelser. Da vil legen kunne finne ut av om det er snakk om en akutt lumbago. Blodprøver og røntgenbilde kan være en del av undersøkelsen. Deretter vil legen foreslå behandling og videre oppfølging.

Vi hjelper deg

Dersom du trenger hjelp av for eksempel kiropraktor eller fysioterapeut kan du bruke vår tjeneste. Den er enkel og gjør at du slipper å ringe rundt for å finne riktig behandlingssted.

Følg noen enkle steg på vår side og etter kort tid vil du motta tilbud og den informasjonen du trenger for å ta et valg. Da kan du også finne ut av pris, og eventuelt sammenligne de ulike tilbudene du har foran deg.

Kort fortalt: Prosessen blir enkel og du får fort kontakt med et behandlingssted.

Les flere artikler

Hvorfor du bør velge kiropraktor ved bekkenløsning

Mange kvinner opplever bekkenløsning i forbindelse med graviditet. Dette kan være smertefullt og hemmende. Så hva kan man gjøre for å behandle bekkenløsning når den først er der? 1. Hva er bekkenløsning? 2. Bekkenløsning eller bekkenlåsning?...

read more

Problemer med stiv nakke? Få med deg dette

Stiv nakke påvirker livskvaliteten på en nesten uforklarlig måte. Alle som har opplevd det å ha stiv nakke, vet hvor ille det er. Hvis du er en av de som sliter med dette, burde du fortsette å lese. Du får råd, tips og kanskje en oppfordring....

read more

Bli kvitt migrene med kiropraktor

Hva gjør man når migreneanfallet reduserer livskvaliteten og smertene stadig er tilbakevendende uten at medisinen har noen effekt? 1. Stress og migrene 2. Smertelindring med kiropraktor 3. Individuell behandling 4. Spenninger i muskulatur...

read more